Julens bästa sill

Då jag varit inlagd på sjukhuset och fortfarande inte mår helt 100 än så blir bloggen tyvärr lidande... Nu känns det ändå roligt att få vända tankarna från allt det svåra och idag är det min tur att föra pinnen vidare i bloggstafetten initierad av Sofies julblogg.
 
 
Bland det bästa med julen enligt mig är julmaten! Mitt bidrag i stafetten blir därför "julens bästa sill".
 
 
Jag älskar att laga mat och föredrar att göra mina egna sorter av sillen framför de som går att köpa. En verklig favorit är sambons egenpåhittade tomatsill med smak av Bloody Mary som han döpt till "T34". Då den tydligen var ett hemligt recept tänkte jag istället dela med mig av ett annat recept till er.
 
 
Då jag är uppvuxen i Umeå och har ett förflutet som stolt medarbetare på Norrmejerier, kommer här därför receptet på;
 
Norrlandssill 
400 g inlagd sill i bitar
1 dl majonäs (knappt)
1 dl matlagningsyoghurt (föredrar turkisk yoghurt)
1 1/2 dl grovt riven Västerbottenost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk Dijonsenap
Cayennepeppar 
Salt & Peppar
 
Rör ihop röran och smaka av med kryddorna efter behag. Låt stå ett par timmar - gärna till nästa dag!
 
---
 
Till julbordet vill jag gärna äta min sill med tunnbröd och en liten potatis. Detta recept går dock utmärkt att använda andra delar av året - varför inte som förrätt i ett litet salladsblad med kavringkrutonger?! Längar så efter att få sätta tänderna i läckerheterna igen - åh snart är vi där!
 
I morgon fortsätter stafetten hos Julkulturcramar - Följ med! och kika på de tidigare inläggen om ni missat något!
 
3/10 Sofies julblogg
4/10 En fin jul
5/10 Jul hos Jenny
6/10 Julkulturcramar
7/10 Johannas jul
8/10 Jennys jul 
9/10 Julfabriken
10/10 Maries strålande jul
11/10 sammanfattning på Sofies julblogg

Kommentarer:

1 Sofies julblogg:

skriven

Jag har aldrig gillat sill, och sedan några år tillbaka är jag vegetarian, men det verkar roligt att göra sin egen sill, särskilt när det går att variera så mycket och hitta på egna smaker, utifrån vad en tycker om. :)
Tack för ditt inlägg!

Kommentera här: